Inför ett nytt kvalitetssystem

Min första vecka som rektor har avslutats med en halvdags samrådsträff inför ett nytt kvalitetsutvärderingssystem, anordnad av SUHF. UKÄ arbetar för närvarande med en revidering av den befintliga utvärderingsmodellen i syfte att få godkänt från den europeiska organisationen för kvalitet i högre utbildning ENQA, som ju riktat skarp kritik mot det svenska systemet. SUHF:s arbete är än mer långsiktigt, med flera planerade samrådsträffar där visionen ska konkretiseras.

2013-02-08 15.28.29Efter intensiva diskussioner hela eftermiddagen rådde bred enighet kring en rad grundläggande punkter, till exempel att det gäller att skapa inte bara nationell utan även internationell legitimitet för systemet som kvalitetsgarant, eller att det inte bara ska handla om kontroll utan också om utveckling – ett system som i sig är kvalitetsdrivande. Det är ett bra initiativ av SUHF att – istället för att bara vara systemkritiska – försöka formulera ett eget utvärderingsalternativ med bred förankring bland företrädarna för universitet och högskolor. Fortsättning följer.

Bild | Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.