Institutionsbesök

I förra veckan inledde jag mina institutionsbesök inom det naturvetenskapliga området, som kommer att pågå under våren. Först ut var institutionen för biokemi och biofysik, den näst största institutionen inom området och en av de absolut forskningsstarkaste, med bland annat framstående forskning om biologiska membraner och en stark koppling till SciLifeLab. Institutionen är resultatet av en sammanslagning år 2001: ett lysande exempel på hur sammanslagningar kan främja institutionernas samlade strategiska kapacitet.

Nästa besök gick till en av de nya institutioner som inrättades vid årsskiftet: Institutionen för ekologi, miljö och botanik, en sammanslagning av Botaniska institutionen och Systemekologiska institutionen. Forskningen, som ofta har direkt miljö- och samhällsrelevans, bedrivs på bred, tvärvetenskaplig front inom den gröna biologin. Här finns forskning kring till exempel artinteraktioner och kring klimat, hav och miljö, bland annat inom ramen för två av regeringens strategiska forskningssatsningar, Ekoklim och BEAM (Baltic Ecosystem Adaptive Management), i nära koppling till Östersjöcentrum. Närmast väntar man på behövlig samlokalisering i en nybyggnation i anslutning till Arrheniuslaboratoriet.

Under den kommande veckan väntar besök vid Fysikum, områdets största institution, och Matematiska institutionen. Det är verkligen ett privilegium att som ny rektor få ta del av den oerhört rika och mångfacetterade verksamhet som finns vid universitetet, med såväl banbrytande grundforskning som högkvalitativa utbildningar.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s