Kommande prorektor – och vår lärarutbildning

Universitetsstyrelsen har idag per capsulam, efter hörandeförsamlingens rekommendation, utsett Hans Adolfsson, professor i metallorganisk kemi, till ny prorektor från den 1 juli 2013. Jag är glad över beslutet och övertygad om att han kommer att bli en utmärkt kraft i en ny universitetsledning. Grattis Hasse!

En av prorektors nya uppgifter blir att ta över ordförandeskapet i samordningsgruppen för lärarutbildningen. Lärarutbildningen är så viktig för vårt universitet att den kräver en företrädare i universitetsledningen. Som en symbolisk markering av det fick jag vid mitt tillträde den 1 februari inte bara Stockholms universitets rektorskedja av Kåre Bremer. Uppdraget är idag annorlunda och större än då han blev rektor – och därför fick jag också ta emot rektorskedjan från tidigare Lärarhögskolan. Det är en betydelsefull markering.

Vår lärarutbildning är landets största, och det är nödvändigt för framtiden att inte den fysiska integreringen i Stockholms universitet, som nu är lyckosamt genomförd, ska bli slutpunkten i arbetet med dessa frågor. Vi behöver locka fler studenter inte minst till lärarutbildningarna i naturvetenskapliga ämnen, där det råder en skriande brist som är allvarlig för Sverige. Men framför allt står vi inför en ny fas, där vi äntligen kan få börja arbeta mer med innehållet och dra in våra ämnesinstitutioner i än högre grad i lärarutbildningen. Idag talar jag om det och om andra framtidsfrågor i mitt installationstal som rektor. Astrids första dag 1/2

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s