Fler institutionsbesök

Mina institutionsbesök inom det naturvetenskapliga området fortsätter. Jag har fått frågan om jag inte blandar ihop institutionerna. Det är ingen risk. Var och en har sin distinkta karaktär. Fysikum i AlbaNova – fakultetens största institution och ytterst välorganiserad – präglas av sin forskning vid sju forskningsavdelningar, men också av sin utbildning. En framstående verksamhet är den inom kosmologi och partikelfysik inom Oskar Klein Centret.

Vid Matematiska institutionen i Kräftriket, med forskning och utbildning i matematik och matematisk statistik, är geometri ett av de ledande forskningsområdena – och här sjösätts till hösten ett med KTH gemensamt masterprogram i matematik. Här finns också ett bibliotek med många rariteter –matematikerna är unika inom fakulteten genom detta behov också av äldre litteratur för sin forskning.

Institutionen för neurokemi, belägen i Frescati Backe, vars specifika profil lockar inte minst internationella masterstudenter, är liten men stark inom både utbildning och forskning. Här finns både en utvecklad alumnverksamhet och annan utåtriktad verksamhet.

Rektor_dekan[1] kopia

Vid matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik har man, förutom sin ämnesdidaktiska funktion inom utbildning och forskning, en hög samverkansprofil. Bland annat organiserar man vartannat år lärarkonferensen Matte/NO-bienetten, senast i januari med 900 deltagare, och inom PRIM-gruppen (PRov I Matematik) bedriver man forskning men utvecklar också nationella bedömnings- och utvärderingsinstrument på matematikområdet. En kungsörn välkomnade universitetsledningen till institutionens lokaler i Arrheniuslaboratoriet.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Fler institutionsbesök

  1. Clas-Ove Strandberg skriver:

    Mjae…
    Det är förvisso inte bara matematikerna som använder sig av äldre litteratur i sin forskning. Som ansvarig för specialsamlingarna vid universitetsbiblioteket vet jag att samtliga fakulteter använder sig av våra mycket stora samlingar av äldre tryck. Välkommen på visning!
    Clas-Ove Strandberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s