NUS – det nordiska universitetssamarbetet

Rektor Thomas Wilhelmsson har inbjudit till nordiskt rektorsseminarium i Helsingfors. Vi är drygt sjuttio deltagare – aldrig förr har så många nordiska rektorer samlats. Temat är rektors påverkan i det förändrande nordiska forsknings- och utbildningslandskapet, och målet att hitta gemensamma nämnare att driva vidare.

Att Norden på många sätt är en dynamisk region inom högre utbildning och forskning står klart. Att det nordiska samarbetet ibland hamnar på undantag i en bredare internationell kontext är lika uppenbart. Men motsättningen är falsk. Vi har mycket gemensamt historiskt och kulturellt, och Norden ger en bredare bas i ett större internationellt sammanhang än varje enskilt land för sig.

Här diskuteras Nordens plats i olika internationella rankingsammanhang och olika konkreta problem och styrkeområden gemensamma för våra lärosäten. Men här tangeras också större värdefrågor, som vikten att värna de öppna nordiska universiteten och deras internationella roll i en tid av snabbt växande nationalism.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s