Språkutbildningarna utvärderade

I och med dagens resultat från Universitetskanslersämbetets utvärdering av finska, samiska och finsk-ugriska språk har resultaten kommit för alla språkämnen inklusive litteraturvetenskap. Det är den första tydliga gruppen av ämnen som är färdigutvärderad. Det är givetvis mycket glädjande att samtliga utvärderade språkutbildningar vid Stockholms universitet (med ett undantag: den nu nedlagda utbildningen i talpedagogik inom huvudområdet lingvistik) fått betyget hög eller mycket hög kvalitet. Man kan med all rätt ha kritiska synpunkter på vad utvärderingarna har att säga om utbildningarnas kvalitet som helhet. Men som sammantaget omdöme om språken är det ändå talande. Man kan notera att ämnet tyska, som länge brottats med vikande söktryck, kom särskilt väl ut – där fick man fick högsta betyg på samtliga delmål både på kandidat- och magisternivån.
De goda resultaten säger inte minst något om språkens ställning generellt på Stockholms universitet. Inom humanistisk fakultet omfördelas medel mellan ämnen så att vi ska kunna behålla utbildning och forskning i många små språk. Det går stick i stäv med utvecklingen på många andra lärosäten i landet. Vi ser det som viktigt, inte minst som huvudstadsuniversitet, att behålla och utveckla våra språk. Språklig mångfald är nödvändig i samhället för framtiden.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Språkutbildningarna utvärderade

  1. Martin Hellström skriver:

    Viktigt att ett universitet i Sverige även profilerar humaniora och i synnerhet språk- och litteraturvetenskapen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s