Att mäta prestationsgrad

Idag har Universitetskanslersämbetet offentliggjort en ny rapport om prestationsgrad i utbildningar. Som ett led i det nya uppdraget från regeringen att mäta effektiviteten i högskolesektorn har man arbetat fram en helt ny mätmetod för genomströmning. Istället för att, som tidigare, enbart dividera antalet helårsprestationer med antalet helårsstudenter under ett år, vilket bara ger en procentsiffra, vill man nu följa antalet avklarade poäng under längre tid för varje utbildning, och med koppling till individen – såväl det läsår då studenten genomgår utbildningen som läsåret efter. Det är ett betydligt mer nyanserat och tillförlitligt sätt att mäta, av intresse inte minst för ett universitet som Stockholms, där andelen fristående kurser är jämförelsevis stor.
Rapporten visar bland annat att prestationsgraden i allmänhet sjunker – men framför allt att den är lägst inom distansutbildning. Här ligger Stockholms universitet i botten (39%) tillsammans med Jönköping (33%). Det är föga förvånande, med tanke på att vi aldrig satsat brett på distansutbildning. Som huvudstadsuniversitet har vi inte tyckt oss ha anledning till det, ens i en tid då MOOCs (Massive Open Online Courses) är trenden för dagen. Vi tror på campusbaserad utbildning som vår huvudsakliga utbildningsform. UKÄ:s rapport bekräftar denna analys.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s