Fler institutionsbesök

Mina institutionsbesök inom det naturvetenskapliga området fortsätter. Under de senaste veckorna har jag besökt en av de minsta institutionerna, NADA – Institutionen för numerisk analys och datalogi – som är ett samarbete med KTH och Skolan för datavetenskap och kommunikation (CSC). Här bedrivs framstående forskning inom beräkningsbiologi, i samverkan med bland annat Stockholm Brain Institute och SciLifeLab.
Jag har också besökt några institutioner som helt eller delvis är verksamma inom miljöområdet. Institutionen för tillämpad miljövetenskap kom ursprungligen till Stockholms universitet 1992 som ett forskningsinstitut, och är sedan 2005 en av institutionerna inom sektionen för geo- och miljövetenskaper. Här bedrivs tillämpad forskning och problemorienterad grundforskning om bland annat ekotoxikologi, atmosfärsvetenskap och biogeokemi. Det är högrelevant forskning ur ett samhälleligt perspektiv, och att kommunicera den på bredare front är en utmaning för framtiden.
Institutionen för material- och miljökemi kom till 2010 som resultatet av en sammanslagning, och är unik i sitt kombinerade forskningsfokus. Vid institutionen bedrivs även forskning i oorganisk kemi, strukturkemi och fysikalisk kemi. Här finns också Berzelii-centret EXSELENT med framstående forskning om porösa material. Utbildningen i kemi brottas med ett mycket lågt söktryck. Det är bara att hoppas att den trenden ska gå att vända – hög forskningskompetens på kemiområdet är idag viktigare än någonsin.
Likaså har jag besökt Stockholms resilienscentrum, som från årsskiftet är placerat inom det naturvetenskapliga området. SRC är i huvudsak externfinansierat, med ett stort stöd från MISTRA i grunden. Nu är det dags för utvärdering inför en eventuellt ny period, och SRC har ställt samman både en diger rapport över verksamheten sedan inrättandet 2007 och en handlingsplan tom 2018. Normalt gör jag institutionsbesöken tillsammans med vicerektor för naturvetenskap. Men till SRC följde också vicerektor för humaniora-samhällsvetenskap med, och vi diskuterade särskilt hur HS-området ska involveras också framgent. SRC:s verksamhet är i lika hög grad en angelägenhet för båda våra vetenskapsområden.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s