Transnationella partnerskap

Inom ramen för rektors strategiska satsning på internationalisering förra året ligger utlysningar nu ute från styrgruppen för transnationella partnerskap. I utlysningarna ingår ett antal partneruniversitet: Helsingfors, University of Illinois at Urbana Champaign, Cornell, Wisconsin-Madison, Fudan samt National University of Singapore. Sista ansökningsdag är den 15 april, och den 1 oktober för en andra omgång.

De utlysta medlen avser fyra olika ändamål. Dels är det korta vetenskapliga projekt för doktorander eller initieringsbidrag för forskningssamarbeten. Dels kan det också gälla planeringsbesök vid något av partneruniversiteten kring studentutbyte samt workshops eller kurser på forskarnivå vid Stockholms universitet, där lärare/handledare från något av partneruniversiteten deltar. Det är inga stora pengar, utan snarare sånadsmedel, som rätt använda förhoppningsvis kan gro till större samarbeten inom utbildning och forskning.

Det kommer en del frågor ifall listan på partneruniversitet är huggen i sten. Det är den förstås inte – annat än för just denna utlysning. Det är givetvis ingen idé med centrala satsningar om de inte har en solid bas i verksamheten, hos studenter, lärare och forskare som vill ha utbyten med varandra. Universitetsledningen kommer framöver att arbeta vidare med våra internationaliseringsstrategier.