Terminens institutionsbesök

Så har jag avslutat mina institutionsbesök inom det naturvetenskapliga området. Näst sista besöket var hos zoologiska institutionen, som berömmer sig av att vara universitetets äldsta, med anor från 1880. Här finns fem forskningsavdelningar: ekologi, etologi, zoomorfologi, populationsgenetik samt zoologisk systematik och evolutionsforskning – den senare placerad vid Naturhistoriska riksmuseet. Man driver också Tovetorps fältstation. Här blev det rundvandring i labben bland bananflugor, vattenloppor och fjärilar. Institutionen deltar i forskningsprogrammet Ekoklim och i det tvärvetenskapliga Centrum för evolutionär kulturforskning som är placerat vid Institutionen för arkeologi och antikens kultur.
Allra sist ut var en av de nyaste institutionerna: Institutionen för molekylär biovetenskap, Wenner-Grens institut, en sammanslagning från årsskiftet av tre tidigare institutioner. Även om denna process inte varit helt enkel har man tagit den på allvar: bland annat har ett stort antal ämnen för utbildning på forskarnivå integrerats till ett enda: det gemensamma nya ämnet molekylär biovetenskap. Forskning och undervisning bedrivs idag inom tre profilområden: infektions- och immunbiologi, integrativ biologi och molekylär cellbiologi. Här planeras framöver också flera rekryteringar för förnyelse. Institutionen har egna forskningsfaciliteter, som IFSU (Imaging Facility, för elektronmikroskopi), och har även engagemang i SciLifeLab.
Genomgående vid mina naturvetenskapliga institutionsbesök har varit kombinationen av stark forskning och ett stort intresse för utbildningsfrågor, även när rekryteringsunderlaget är magert. Allra mest imponerande är ändå hur många engagerade och kompetenta personer som är verksamma vid vårt universitet. Det talas ofta om excellens och spets, och forskningsmedlen tenderar ibland att samlas kring enskilda toppforskare. Men universitetet skulle aldrig kunna bestå om det inte funnes en bredare krets av utomordentligt goda krafter som kan bära verksamheten. Det är också en av de främsta orsakerna till att det är roligt att leda den.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s