Möte om NEO i Aten

Under två dagar är jag på besök i Aten för att diskutera framtiden för NEO, Navarino Environmental Observatory, Stockholms universitets strategiska partnerskapsprojekt med ekoturismföretaget TEMES och Academy of Athens. Samarbetet gäller vår forskningsstation med samma namn i Messinien, invigd 2012, för studier kring klimat och miljö i Medelhavsområdet. Rent verksamhetsmässigt är det en framgångssaga: alltfler visar intresse för anläggningen, som nu är fullt utnyttjad. Där bedrivs forskning i skilda projekt inom atmosfärforskning, geologi, geomorfologi och hydrologi, kring hur klimatförändringar kan spåras i trädringar men också studier av droppstensgrottor på Peloponnesos, för att kunna tolka förändringana och balansen mellan klimatfaktorer och mänskliga faktorer i historiskt perspektiv ända tillbaka till bronsåldern. Flera institutioner har också förlagt kurser, workshops och konferenser till NEO – just nu är det en botanikkurs som fyller huset. NEO-samarbetet är både viktigt och internationellt uppmärksammat.

Entusiasmen för samarbetet är också påtaglig och utvecklingsplanerna många. Men Greklands ekonomi har som bekant samtidigt befunnit sig i fritt fall, så den ekonomiska basen för samarbetet återstår fortfarande att säkra långsiktigt.

Ett är säkert: grekisk gästfrihet är med rätta legendarisk – och utsikten från middagsbordet svårslagen. 2013-04-24 20.38.56

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s