Första disputationen i modevetenskap

2013-05-04 10.02.36

Idag hölls den första disputationen i ämnet modevetenskap vid Stockholms universitet i ett fullsatt auditorium. http://www.ims.su.se/om-oss/nyheter/nyheter-fran-centrum-for-modevetenskap/philip-warkander-disputerar-i-modevetenskap-1.129382
När jag tillträdde som prodekanus för humanistiska fakulteten 2006 blev mitt första uppdrag från rektor att undersöka förutsättningarna för att etablera modevetenskap vid universitetet, inför en eventuell donation från Familjen Erling-Perssons stiftelse. Resultatet blev en tvärvetenskaplig centrumbildning, idag placerad vid Institutionen för mediestudier.
Forskarutbildningsämnen döps inte sällan om och slås samman i det kontinuerliga kvalitetsarbete som pågår inom akademin, men det är inte så ofta som helt nya akademiska ämnen etableras. I detta fall fanns till en början många kritiska röster. Kan ett så efemärt och ytligt fenomen som mode verkligen ligga till grund för ett nytt akademiskt ämne i sin egen rätt?
Dagens disputation gav flera svar på frågan. Å ena sidan kunde avhandlingen lika gärna ha lagts fram inom till exempel etnologi eller genusvetenskap. Det bekräftar bara centrets tvärvetenskapliga karaktär. Å den andra framgick det med skärpa att mode som företeelse – inte minst i kraft av det närmast explosionsartat ökade intresset i samhället och i medierna – kräver seriöst studium och kritisk tvärvetenskaplig analys från humanistiska och samhällsvetenskapliga forskare. Det är en pionjäruppgift för Centrum för modevetenskap – resultatet av ett av Stockholms universitets strategiska partnerskap.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s