Samverkan i Stockholm

Igår kväll hade vi möte i Stockholms akademiska rektorskonvent – ett samarbete mellan Stockholms universitet, Karolinska institutet, Kungliga Tekniska högskolan, Handelshögskolan, Kungliga Musikhögskolan och Södertörns högskola, där även Stockholmsstudenternas centralorganisation SSCO och föreståndaren för Stockholms Akademiska Forum deltar. Konventet har sina rötter på 1930-talet, då det pågick olika diskussioner om både samverkan och eventuella sammanslagningar. Idag har det utvecklats till ett viktigt informellt forum för utbyte av erfarenheter och diskussion kring aktuella frågor mellan rektorer och förvaltningschefer. I middagen efter mötet brukar även landshövdingen och finansborgarrådet delta. Det är en viktig markering att universitetens och högskolornas närvaro i Stockholms stad och län långtifrån bara är en intern akademisk angelägenhet.

Tidigt i morse möttes återigen rektorerna för SU, KI, KTH och Södertörn, tillsammans med företrädare för staden, till frukostmöte för att markera lanseringen av Open Lab – en ny tvärvetenskaplig utbildningssatsning mellan de stora lärosätena i Stockholm, som också åtnjuter stöd från staden, landstinget och länsstyrelsen. Vi fick titta på lokalerna i nya KTH-huset, där ledning och förvaltning nu flyttat in i det ombyggda Röda korsets sjukhus. Open Lab, som flyttar in i ledningens gamla lokaler på Valhallavägen, ska arbeta med aktuella komplexa samhällsutmaningar som kräver samarbete mellan flera kunskapsområden för att kunna bidra med konkreta förslag till lösningar. Själva samarbetet mellan olika vetenskaps- och kunskapsområden är tänkt att bidra till nya kontaktytor och därmed till nytänkande över områdesgränserna. För Stockholms universitet, med dess rötter i öppna föreläsningar som svar på dåtidens samhällsutmaningar, ligger idén med Open Lab helt i linje med traditionen. 2013-05-21 Foto

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Samverkan i Stockholm

 1. Åke Ålander skriver:

  Intressant med open lab. Bra om universitets
  och högskolevärlden syns mera. Dags för Er
  att ”kliva in i” skoldebatten och markera
  vilka kraven för kvalitet bör vara. Nivåerna
  sjunker och Ni behöver mana på en
  utveckling åt annat håll.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s