Från Högskoleföreningen 1869 till Crosstalks 2013

Igår hade Högskoleföreningen sitt årsmöte, och i  samband med det hade 2013-05-29 17.20.14professor Bergianus Birgitta Bremer en visning av den återskapade våtmarken i Bergianska trädgården.

Högskoleföreningen bildades 1869 i syfte att upprätta en högskola i huvudstaden, och är alltså själva upphovet till vårt universitet. Idag finns den kvar som intresseförening. Albert Lindhagen, dess eldsjäl under de tidiga åren, blickar från sitt porträtt alltjämt ner på rektors skrivbord.

Det sena 1800-talets strävanden mot modernitet och förnyelse kan tyckas avlägsna. Men de tog sig bland annat uttryck i de öppna föreläsningar som startade verksamheten. När Stockholms universitet och KTH ikväll direktsänder det tredje avsnittet av Crosstalks (crosstalks.tv), där forskare möts och diskuterar kritiska frågor för framtiden, är det i samma anda. Syftet är att stå i frontlinjen för samtidens utmaningar och belysa dem ur forskningsperspektiv, i öppen kommunikation med omvärlden.

Idag är det bland andra kemisten Gunnar von Heijne som ska samtala om revolutionen inom livsvetenskaperna, och filosofen Åsa Wikforss och astronomen Göran Östlin som ska diskutera människans framtid i universum. Det blir spännande att vara på plats.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s