Åter på campus

photo

 

Idag är jag tillbaka i Bloms hus efter semestern. I höst, efter Studenthusets invigning, ska vi alla flytta ut till A-huset i Södra husen. Det märks att Bloms hus behöver renoveras – det är 29 grader varmt i rektorsrummet. Under sommaren har jag bara gjort ett par kortare besök på ett tämligen öde campus. Men när jag var här för någon månad sedan  hade jag tur – just då blommade jätteknölkallan i Bergianska!

Under sommaren har inte mindre än tre remisser kommit från utbildningsdepartementet. Den första och principiellt viktigaste, med svarstid 10 oktober, rör förslaget om en ny stiftelseform: så kallade högskolestiftelser. Den ska diskuteras i universitetsstyrelsen i september – det blir anledning att återkomma i frågan. För de två andra, som kom 1 respektive 8 juli, löper svarstiden ut redan idag. Den ena gäller ett förslag om en särskild kvotgrupp för studenter som betalar studieavgift, och den andra gäller försöksverksamheten med övningsskolor. Här är Stockholms universitet pionjär: vi startade övningsskoleverksamhet i liten skala redan hösten 2010, och fick stöd från departementet våren 2012 för att utveckla den.

Båda dessa förslag är bra i sak. Men de korta remisstiderna – särskilt mitt i semestertider – är allt annat än bra, och riskerar att undergräva hela remissinstitutets legitimitet.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Åter på campus

  1. Michael skriver:

    Noterar att det inte bara är ”min” myndighet som trycker ut remisser med kort svarsdatum under semesterperioden…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s