Halvårsbokslutet

Under veckan har halvårsbokslutet blivit klart för Stockholms universitet. Som förväntat redovisar vi ett stort överskott för första halvåret 2013, närmare 135 miljoner kronor. För helåret är prognosen hela 389 miljoner. Detta beror inte på att universitetet har sparat medel till vansinne, utan det har två lika precisa som exceptionella orsaker.

Den ena är att vi tidigare i förväg reserverade medel för hyreskostnaderna i Konradsberg. I resultatredovisningen blev det därför en minuspost. Nu har Stockholms stad tagit över kontraktet, och det betyder att de tidigare avsatta hyresmedlen under våren istället kommer tillbaka som en pluspost på totalt 215 miljoner kronor. Hade den reserverade hyran istället behövt betalas hade vi i själva verket haft ett minusresultat på 80 miljoner i verksamheten under det första halvåret. Till hösten tillkommer ytterligare 25 miljoner; den sista av tidigare reservationer för Konradsberg.

Den andra är vår överproduktion. Vi har i år en prognostiserad överproduktion inom utbildningen motsvarande 102 miljoner kronor. För den får vi ersättning från vårt så kallade anslagssparande hos departementet. De år vi inte har nått upp till vårt takbelopp och därför fått betala tillbaka medel har vi haft möjlighet att spara upp till tio procent av detta takbelopp hos departementet. Vi får därför i år ersättning för vår överproduktion. Det innebär samtidigt att vi kommer att ha förbrukat merparten av vårt anslagssparande. Nästa år finns bara, om prognosen håller, ca 50 miljoner kvar. Om vi fortsätter att överproducera får vi ingen ersättning längre när även dessa medel är förbrukade.

Kåre Bremer påpekade ständigt nödvändigheten av att verkligen utnyttja vårt överskott på anslagsmedlen för strategiska satsningar. Jag instämmer givetvis till fullo i detta. För framtiden står vi dock också inför stora investeringar, inte minst i och med nybyggnationen i Albano. Under hösten kommer universitetet därför att utarbeta en strategisk långsiktig plan för hur överskottet ska förbrukas.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s