I Uppsala

Igår var jag i Uppsala hela eftermiddagen, först för möte i SUUN-nätverket, ett forum som samlar universitetsrektorerna i Stockholm och Uppsala för diskussion av aktuella frågor och erfarenhetsutbyte. Vi kunde konstatera att våra lärosäten samlat kommer väl ut i Shanghairankingen som offentliggjordes i mitten av månaden, där KI ligger i topp bland svenska universitet, följt av universiteten i Uppsala och Stockholm bland de 100 bästa, med KTH och SLU i spannet 201 – 300 och även Handels bland de 500 bästa. Utan någon övertro på exakta positioner i rankinglistor illustrerar detta ändå tydligt dynamiken i Stockholm – Uppsalaregionen: här finns en unik koncentration av stark och expansiv forskning och högre utbildning, och vi har allt att vinna på att samverka och på olika sätt dra nytta av varandras kompetens.
Ett konkret exempel på detta i praktiken är naturligtvis samarbetet 2013-08-27 17.02.26 kopiakring SciLifeLab, som efter långt och mödosamt uppbyggnadsarbete nu fungerar fullt ut. Vi tre rektorer från KI, KTH och SU var senare på eftermiddagen inbjudna av rektor i Uppsala att besöka SciLifeLabnoden där, närmare bestämt vid Biomedicinskt centrum där SciLife Uppsala nu får en ny mötesplats, och där Kerstin Lindblad-Toh, co-director för SciLifeSweden, presenterade verksamheten. Det var spännande och glädjande att få höra både om expansionen, om den goda samverkan och om olika synergieffekter i mötena mellan forskare. Det gagnar både forskningen som sådan och vart och ett av våra lärosäten.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s