Budgetpropositionen

Så kom då regeringens budgetproposition i går. Trots aviserade indragningar av utbildningsplatser till förmån för utbyggnaden av vård- och ingenjörsutbildningar får vi sammanlagt ökat takbelopp på 18 Mkr jämfört med förra året. Detta på grund av att pris- och löneomräkningen i år är 2%. Det betyder att vi får bättre betalt för våra studenter, vilket förstås är utmärkt. Däremot betyder det inte att vi kan ta in fler studenter, eftersom de prislappar vi avräknar mot ökar i samma grad.

Jag är övertygad om att det är bra för vår verksamhet att vi tvingas se över prioriteringar och dimensioneringar av våra utbildningar.

Samtidigt kan man konstatera att det av planeringsförutsättningarna för de närmaste tre åren framgår att takbeloppet kommer att minska även framgent, med ca 30 Mkr under treårsperioden. Det är principiellt en egendomlig politik inte minst för Stockholms universitets vidkommande, med tanke på den kraftiga expansionen i regionen – två SL-bussar om dagen, brukar det sägas.

På forskningssidan ökar anslaget med ca 72 Mkr, delvis till följd av den kvalitetsbaserade resursförstärkningen, vilket är mer än vi förväntat oss. Det är glädjande. Förslaget till universitetsstyrelsen inför budgetbeslutet är att dessa medel ska fördelas proportionellt till områdesnämnderna i förhållande till nuvarande anslags storlek, och att de bör användas strategiskt med återrapportering till rektor.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s