Times rankning och forskningsbidrag

Stockholms universitet kommer väl ut, som nummer två i Sverige (efter KI) på plats 103 (att jämföra med plats 117 förra året) i den just offentliggjorda rankningen från Times Higher Education. Som alltid när rankningsresultat publiceras gläder sig förstås de lärosäten som kommer väl ut, medan metodens problem tenderar att hamna i fokus när det går sämre. Vare sig man gillar metoden eller ej spelar ändå resultaten roll i praktiken, och påverkar uppfattningen om lärosätet inte minst internationellt. Men rankningar, det vet vi, rymmer inte sanningen. De baseras på indikatorer som är begränsade och ofta instabila.
Kollegial bedömning ger en säkrare grund att stå på. Därför är det särskilt glädjande att konstatera att forskare vid Stockholms universitet kom så väl ut när Forte (tidigare FAS) sent i förra veckan offentliggjorde sina beviljade projektbidrag. SU ligger där i topp bland lärosätena tillsammans med KI, med 15 beviljade projekt vardera i storleksklassen 2 – 4,5 miljoner (55 miljoner totalt till SU) fördelade över ett antal samhällsvetenskapliga institutioner och institut med forskning inom området hälsa, arbetsliv och välfärd. Allra bäst kom SOFI ut, med tre tilldelade projekt och ytterligare två juniorforskarbidrag, totalt 12 miljoner. Allt detta är utomordentligt bra, och visar vår forskningsmässiga styrka inom dessa områden.
Idag kom ytterligare glädjebud från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse att Stockholms universitet får två stora projekt. Jesper Sollerman vid Institutionen för astronomi har beviljats 33,4 miljoner för det femåriga projektet ”Zwicky Transient Facility”, och Peter Brzezinski vid Institutionen för biokemi och biofysik har beviljats 39,1 mkr för det likaså femåriga projektet ”Architecture and functional dynamics of the cellular power plant”.
Det är bara att gratulera!

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s