Fler institutionsbesök hos samhällsvetarna

Vi fortsätter rundvandringen bland de samhällsvetenskapliga institutionerna, och har nu besökt ytterligare ett av de starka forskningsinstituten: SOFI, som bedriver social forskning i skärningspunkten mellan sociologi och nationalekonomi, men som också ger en efterfrågad utbildning i arbetsmarknadskunskap. Institutet befinner sig i en expansionsfas med flera rekryteringar, och kom – som jag redan tidigare haft glädjen att konstatera – bäst ut i Fortes senaste medelstilldelning, med totalt 12 miljoner till ett antal projekt.
Kriminologiska institutionen hör till de mindre inom samhällsvetenskaplig fakultet, men är den största i sitt slag i Norden, med stark grundforskning av hög tillämpbarhet. Det är högt söktryck till utbildningen i ämnet, och institutionens forskare är också lika aktiva som efterfrågade i samhällsdebatten. Stockholmspriset i kriminologi, som delas ut årligen av en särskild stiftelse i samband med ett symposium, bidrar till institutionens internationella synlighet.
På Statistiska institutionen uppmärksammas särskilt Statistikåret 2013 genom olika aktiviteter. Institutionen vill också erbjuda metodstöd till andra forskare inom HS-området vid universitetet genom utbildning i kvantitativ metod på forskarnivå. Att statistikämnet inom samhällsvetenskap som här är skilt från matematisk statistik är något för Sverige unikt.
Idag har vi besökt både Kulturgeografiska institutionen och SoRAD, och det blev en hel del diskussion om forskning. Kulturgeograferna anlägger breda rumsliga perspektiv på samhällsvetenskaperna – bland annat genom forskning i historisk geografi, befolkningsgeografi och migration – och har samarbeten på många fronter. Särskilt kan nämnas samarbetet med Institutionen för naturgeografi och kvartärgeologi, som har geografiämnet som gemensamt områdesövergripande huvudområde.
SoRAD, Centrum för samhällsvetenskaplig alkohol- och drogforskning, är en liten men naggande god verksamhet, ett excellenscentrum med hög internationell synlighet och stor samhällsrelevans. Institutionsbesöken hör till det mest spännande i universitetsledningens vardag.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s