VR-bidrag till N-området med mera

Inom ramen för området Naturvetenskap och teknik har totalt 32 projekt vid Stockholms universitet i de beslut som idag publicerats av VR tilldelats 100,19 miljoner, vilket utgör 10,7% av områdets totala budget. Utöver detta har även ytterligare bidragsbeslut publicerats av VR idag. Inom utlysningen för rambidrag och forskarskola inom SIMSAM har Gunnar Andersson beviljats 25 miljoner för projektet Stockholms universitets SIMSAM-nod för demografisk forskning (SUNDEM). Tre projekt om sammanlagt knappt 12 miljoner har också beviljats medel inom ramen för utlysningen Statistik inom empiriska vetenskaper – omfattande 20% av den totala budgeten. Allt detta är utmärkt – ett stort grattis till alla förtjänstfulla forskare som beviljats projekt!

Samtidigt kan man rent generellt konstatera att den låga beviljandegraden för projekt inom ordinarie utlysningar från VR är klart problematisk. Det faktum att en så stor del av resurserna öronmärks för olika på förhand styrda ändamål gör att möjligheterna att bedriva fri och nyfikenhetsstyrd grundforskning blir alltmer kringskurna. Den utvecklingen är knappast önskvärd, allra minst för ett universitet som Stockholms, med vår tydliga grundforskningsprofil. Det behövs mer öppet utlysta forskningsmedel!

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s