Vidare bland samhällsvetarna

Under de senaste veckorna har vi besökt ytterligare fem institutioner inom samhällsvetenskaplig fakultet. Institutionen för pedagogik och didaktik är en stor och utbildningsstark institution, som under senare år med mycket lyckat resultat integrerat en rad olika verksamheter som idag verkligen utgör en gemensam institution, som tydligt strävar i samma riktning.

En annan stark utbildningsinstitution är Institutionen för socialt arbete – Socialhögskolan, med sin mycket omfattande socionomutbildning. Här finns också ett tätt samarbete med olika aktörer inom sektorn, och institutionens lektorer och professorer är, utöver sin forskning, även flitigt anlitade som experter. Institutionen är lokaliserad på Sveaplan – i väntan på Albano.

Ekonomisk-historiska institutionen är en mindre men välfungerande institution med tätt samarbete med systerinstitutionerna i landet. På utbildningssidan har man bedrivit ett starkt proaktivt arbete kopplat till UKÄ:s utvärderingar. Vid institutionen finns också ämnet internationella relationer, som ger en utbildning med högt söktryck. Här koordineras också en nystartad, fakultetsöverskridande forskarskola i internationella relationer.

Institutionen för data- och systemvetenskap är universitetets största, med omfattande utbildning och utbyggt internationellt utbildningssamarbete. Institutionen har en starkt entreprenöriell prägel, med bred samverkan bland annat med teknikföretag och andra aktörer i grannskapet i Kista. DSV ligger i framkant vad gäller e-lärande och vill se detta som en resurs för hela universitetet. Ett annat verksamhetsområde som man satsat på under senare tid är konstnärliga teknologier. Arbetslivsanknytningen är stor inom utbildningen.

Det gäller även för den eftersökta utbildningen vid Statsvetenskapliga institutionen. Här erbjuds studenterna en praktiktermin – som regel under den sista terminen, då de ofta går direkt från praktiken ut i arbetslivet. Statsvetenskapen i Stockholm är även en mycket forskningsstark institution, med bland annat det ledande forskningsområdet global och regional styrning, men också den största forskargruppen inom samhällsvetenskaplig miljöforskning.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s