Magisterprogrammet i rättsvetenskap

Juridiska fakultetsnämnden beslutade tidigare under veckan att formellt lägga ner magisterprogrammet i rättsvetenskap. Samtidigt som utbildningen fick omdömet bristande kvalitet i Universitetskanslersämbetets utvärderingar fick en av inriktningarna i utbildningsprogrammet, mot internationell kommersiell skiljedomsrätt, toppbetyg i en internationell rankning inom sitt specialområde. Hur hänger det ihop?
Svaret är att utvärderingarna bedömer olika aspekter. UKÄ:s utvärdering granskar de självständiga arbetena som avslutar utbildningen för att se i vilken mån de nationella examensmålen för magisternivån är uppfyllda. Internationella rankningar däremot anlägger ofta bredare perspektiv på utbildningen, och bedömer bland annat aspekter som utbildningsmiljön, studiernas uppläggning och arbetslivsanknytningen.
Om kvaliteten bedömts som bristande och vidtagna åtgärder inte ses som tillräckliga kan Universitetskanslersämbetet dra in examenstillståndet för utbildningen, vilket då måste sökas på nytt. Juridiska institutionen har redan genomfört en rad åtgärder, men fakultetsnämnden anser att ytterligare åtgärder behövs för att säkerställa mycket hög kvalitet och måluppfyllelse i utbildningen.
Fakultetsnämndens beslut är ingenting ovanligt inom universitetsvärlden. Om interna eller externa bedömare finner brister inom en utbildning är detta ett sätt att hinna se över och åtgärda bristerna, för att därefter kunna sjösätta en mer högkvalitativ utbildning. Det är i själva verket ett gott tecken på att universitetets kvalitetssäkringssystem fungerar – som en motvikt mot de larmsignaler som blåsts av debattörer i media de senaste veckorna, om att kvaliteten i högre utbildning inte håller måttet.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s