Nytt år på universitetet

Dagens Nyheter skriver idag i en ledare signerad Håkan Boström om vikten av professionalism i styrningen av högskolans verksamhet, i motsats till den new public management-modell som under senare decennier fått breda ut sig, synbarligen med bred politisk sanktion.

Givetvis måste statligt finansierad verksamhet tåla insyn och uppföljning. Men det fritt härjande utvärderings- och mätningsraseriet gagnar inte universitetens verksamhet, varken forskning eller utbildning. Kollegial bedömning är och förblir det för universitetsvärlden specifika och säkraste sättet att mäta kvalitet. Den misstanke som framförs i ledaren, att indirekt styrning genom mätbara mål kan utgöra ett sätt att med hänvisning till siffror slippa ifrån politiskt ansvar, förefaller inte orimlig. En nyårsönskan från universitetshåll ett valår som detta vore att våra politiker på bred front tar till sig budskapet.

Efter helgerna rivstartar universitetsledningen med ett internat, där vi har en diger agenda framför oss – från vision till verkstad, med bland annat anteckningarna från höstens prefektmöten som underlag. Det goda samarbetsklimatet i ledningen, med högt i tak för diskussioner och en gemensam vilja att främja hela universitetets bästa, tvärsöver gränsen mellan kärnverksamhet och universitetsförvaltning, lovar gott för bra diskussioner.

Men först av allt: God fortsättning på det nya året till alla medarbetare och studenter!

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s