Från Hongkong till Singapore

Vår delegation har nu tillbringat ett intensivt dygn i Singapore och redan kunnat konstatera att Hongkong och Singapore, trots sina tydliga olikheter, också har en del gemensamt. De är båda smältdeglar för en jämförelsevis stor befolkning med många kulturer, som samsas på en mycket liten geografisk yta. De är ”transitplatser” med stor internationell rörlighet och cirkulation. De erbjuder ingångar till Asien på engelska. De satsar stort på utbildning och forskning, lägger målmedvetet resurser på att hävda sig i rankningssammanhang och är långt framme vad gäller internationell samverkan.

Dagen inleddes med ett besök hos ambassadören Håkan Jevrell och hans närmaste medarbetare. Därefter har vi besökt National University of Singapore (NUS), som vi har ett centralt avtal med. Universitetet arbetar aktivt med att kombinera tvär- och mångvetenskaplig bredd inom utbildningsprogrammen med ämnesdjup och stringens. Nyligen har man öppnat ett ”Yale-NUS liberal arts college” på initiativ av rektor Tan Chorh Chuan, det första i sitt slag i Singapore, där man också strävar efter integration mellan vetenskapsområden.

Även på NUS fick vi en rundvandring, ledd av studentambassadörer, på campus – där vi också av en slump stötte på en grupp mycket nöjda svenska utbytesstudenter.

2014-01-16 16.00.50

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s