Steningevik

Idag avslutades det årliga rektorsmötet i Steningevik. Som vanligt var utbildningsministern där och talade om aktuella frågor för sektorn – styrning, internationellt samarbete, lärarutbildning, antagning, dimensionering av utbildningar och forskning. Själv var jag sent på plats, men enligt kollegorna var det – som sig bör ett valår –  kanske inga stora nyheter, men väl en intressant översyn av var aktuella frågor befinner sig. Det finns anledning att återkomma till detta i olika sammanhang framöver.

Den andra dagen ägnades till stor del åt diskussioner om utbildningsdimensionering, utifrån ett antal initierade inledare: rektorn vid Mälardalens högskola Karin Röding, Peter Larsson, samhällspolitisk direktör vid Sveriges ingenjörer och Cecilia Schelin-Seidegård, styrelseordförande för Göteborgs universitet och landshövding på Gotland. Hur ska vi bäst bedöma dimensioneringsbehovet i samtiden och för framtiden? Det finns naturligtvis inga lätta svar på frågan, men ett är säkert: den kommer redan under året att följas upp av Universitetskanslersämbetet på regeringens uppdrag.

Vi fick också en föredragning från universitetskanslern, framför allt om planerna för kommande utvärderingsperiod, där en del förändringar i utvärderingsmodellen sannolikt är att vänta. Men frågan är om inte det allra mest givande vid dessa samkväm ändå är tillfället till samtal med kollegor, både formellt och mer informellt, om aktuella viktiga frågor.