Strategiska partnerskap

De senaste dagarna har det varit visst mediefokus på donationer till universitetsvärlden, med utgångspunkt i att Lunds universitet nyligen lanserat en kampanj med tremiljardersmål. De universitet som hamnat i mediernas rampljus är de som arbetar med regelrätta fundraisingkampanjer, med specifika monetära mål. Sådant skapar gärna rubriker.

Vid Stockholms universitet har vi som bekant valt en annan väg, med långsiktigt relationsbyggande i strategiska partnerskap. Det får kanske inte samma nyhetsvärde, men resultatet gynnar ömsesidigt samarbete på längre sikt snarare än snabba cash.

Så till exempel har jag just undertecknat ett nytt MoU med det grekiska företaget TEMES och Academy of Athens, gällande ett förlängt samarbete kring vår gemensamma forskningsstation NEO (Navarino Environmental Observatory) i Messinien, Grekland, som efter en flerårig gemensam uppbyggnadsfas kunde invigas 2012. Avsikten är nu att träffa ett nytt femårsavtal från 2015.

Vid NEO bedriver Stockholms universitet kurser på plats i allt från botanik till kulturgeografi, och bred grundforskning kring miljö- och klimatfrågor. På basis av denna grundforskning har det också visat sig att nya slutsatser av mer tillämpad karaktär kan dras, till exempel gällande vattenförsörjningen i regionen. På så sätt blir vårt strategiska partnerskap kring NEO också ett sätt att uppfylla vårt samverkansuppdrag i praktiken.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s