Internationell rekrytering – bidrag från Vetenskapsrådet

Stockholms universitet var relativt sent ute med att skicka in ansökningar till Vetenskapsrådets program för internationell rekrytering av framstående forskare, dit man under det andra halvåret 2013 löpande kunde sända in ansökningar. Vi hade beslutat om en inledande intern beredningsprocess för att initialt sätta en standard för ansökningarna. Genom beslut från VR i måndags får vi skörda den första frukten av detta.

Anders Nilsson, idag verksam vid Stanforduniversitetet och vid SLAC, det nationella acceleratorlaboratoriet vid Stanford, rekryteras nu till Stockholms universitet med medel för en tioårsperiod, totalt 125 miljoner. Anders Nilsson forskar inom experimentell ytfysik och har också gjort uppmärksammade arbeten på vattnets struktur. Rekryteringen av Nilsson innebär en viktig förstärkning av vår ledande forskning inom atom- och molekylfysik. Inte minst är det av betydelse för att utveckla vår frielektronlaserbaserade forskning – här driver vi ett centrum tillsammans med KTH och Uppsala – och för universitetets utnyttjande av den kommande synkrotronljusanläggningen MAX IV i Lund.