Utvärderingar

Omgång 5 i Universitetskanslersämbetets utvärderingar har just avslutats, som mestadels omfattat historisk-filosofiska ämnen inom humanistisk fakultet, med barnkultur och socialantropologi från samhällsvetenskaplig fakultet i tillägg. Stockholms universitet har gjort ett gott men inte särskilt spektakulärt resultat. Det stora flertalet utbildningar fick omdömet hög kvalitet, tre fick bristande kvalitet och fem fick mycket hög kvalitet. Det ämne som kom klart bäst ut var filosofi, där såväl kandidat som magisterexamen fick omdömet mycket hög kvalitet och den sistnämnda dessutom avseende samtliga lärandemål. Detta goda utfall är naturligtvis mycket glädjande, och examensarbetenas kvalitet har givetvis också något att säga om utbildningen som helhet.

Samtidigt har debatten om utvärderingssystemet tagit ny fart så sent som idag, i och med att det står klart att Sveriges medlemskap i ENQA, den europeiska kvalitetsutvärderingsorganisationen, kommer att upphöra från och med september. ENQA, som var kritisk till det nya utvärderingssystemets införande, beslutade tidigare att Sverige därför skulle reduceras till ”full member under review”, och att en granskning skulle ske i år. UKÄ har nu gått ut med ett pressmeddelande om att ENQA på begäran från UKÄ skjuter upp granskningen av utvärderingssystemet tills en reviderad granskningsmetod tagits i bruk 2015. Under tiden kommer UKÄ att ansöka om status som ”affiliate”. På det har SULF replikerat att UKÄ härigenom mörkar att man faktiskt utesluts från medlemskap. Så kallade ”affiliate bodies” är rent faktiskt inte medlemmar i organisationen. Med europeiska mått mätt håller svenska universitet idag alltså enligt ENQA inte tillräcklig kvalitet – åtminstone kan kvaliteten inte garanteras genom vårt utvärderingssystem.