QS ämnesrankning 2014

QS World University Rankings har presenterat årets ämnesbaserade rankningslista. Det som utmärker QS metod är att de inte enbart mäter forskningsexcellens utan även utbildningskvalitet. Det sker genom enkätundersökningar avseende ”academic reputation” och ”employer reputation” samt på forskningssidan även genom citeringsanalys och mätning av H-index (som syftar till att mäta såväl produktivitet som genomslagskraft). Viktningen av indikatorerna varierar från ämne till ämne.

Stockholms universitet har åtta ämnen bland de 100 högst rankade. Det är geografi (20), miljövetenskap (38), sociologi (49), samt inom spannet 51-100 lingvistik, juridik, biologiska vetenskaper, geologiska och marina vetenskaper samt medie- och kommunikationsvetenskap. På plats 101-150 återfinns kemi, filosofi, pedagogik samt ekonomiämnena. Universitetet intar enligt QS den nationella förstaplatsen i geografi, sociologi, lingvistik (tillsammans med Lund och Uppsala), medie- och kommunikationsvetenskap samt delat med Lund i geologiska och marina vetenskaper och juridik. 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s