Institutionsbesök och öppet hus

Prorektor, förvaltningschefen och jag har gjort ytterligare fyra institutionsbesök inom humanistisk fakultet. Institutionen för arkeologi och antikens kultur är belägen i Wallenberglaboratoriet. Verksamheten vid institutionen har stor spännvidd inom både utbildning och forskning, och omfattar allmän arkeologi, laborativ arkeologi, osteoarkeologi och antikens kultur och samhällsliv, liksom både naturvetenskapliga och traditionellt humanistiska metoder. Här finns också Centrum för evolutionär kulturforskning, som bedriver områdesöverskridande forskning kring hur mänsklig kultur formas och förändras. Arkeologi är ett av universitetets ledande forskningsområden.
Institutionen för etnologi, religionshistoria och genusvetenskap, som innefattar Centrum för de humanistiska ämnenas didaktik (CeHum) ska nu äntligen samlokaliseras i Södra huset. Där finns tre mindre ämnen, vart och ett med distinkt profil, som alla behandlar kulturella processer av olika slag. De två förra ämnena har en långvarig tradition. Religionshistorieämnet fyllde 100 i fjol, medan etnologiämnet kom till vid Institutet för folklivsforskning, som idag finns kvar vid Nordiska museet. Genusvetenskap blev eget ämne 2011, sprunget ur det tidigare Centrum för genusstudier. CeHum åter utbildar blivande lärare i bland annat historie- och religionsämnenas didaktik.
Filosofiska institutionen rymmer två ämnen, teoretisk och praktisk filosofi som, samlade inom ramen för det övergripande filosofiämnet, utgör ett ledande forskningsområde vid universitetet. Det är en synnerligen internationellt orienterad verksamhet som på senare tid också gjort en rad internationella rekryteringar. Institutionen driver även flera forskningscentra: Stockholm Centre for Healthcare Ethics, tillsammans med KI, Centre for Logic, Language and Mind (CLLAM), och det nystartade Stockholm Centre for the Ethics of War and Peace. Det senaste tillskottet inom ett brett spektrum av utbildningar är ett nytt kandidatprogram som kombinerar filosofi, ekonomi och politik.
Institutionen för litteraturvetenskap och idéhistoria är belägen i Humanistvillan. Idéhistorien vid Stockholms universitet emanerar ursprungligen ur litteraturämnet. Idag ges här utbildningar i båda ämnena samt en rad kurser inom lärarutbildningen. Inom idéhistoria spänner forskningen över allt ifrån tidigmodern till modern och samtida idéhistoria. Forskningen inom litteraturvetenskap har tre profiler: barn- och ungdomslitteratur, litteraturvetenskaplig och estetisk teori samt exil och modernism, men här bedrivs också forskning inom bland annat äldre litteratur. Litteraturforskning, inkluderande den litterära forskning som bedrivs inom språkämnena, har också utsetts till ett ledande forskningsområde.
Under veckan har jag dessutom hunnit att, tillsammans med 2700 intresserade blivande studenter, besöka Öppet hus vid universitetet och gästspela ett ögonblick som företrädare för mitt gamla ämne.
bild

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s