Huvudmannarådet 2014

Idag höll Knut och Alice Wallenbergs stiftelse sitt årliga möte med Huvudmannarådet på Täcka udden. Verkställande ledamoten Göran Sandberg höll som vanligt en fullmatad föredragning om stiftelsens verksamhet. Med ca två miljarder spenderade på forskning under året är Wallenbergstiftelserna totalt större än alla andra privata forskningsstiftelser i Sverige tillsammans. KAW uppfattas inte sällan som exklusivt inriktad på naturvetenskap, teknik och medicin. På det naturvetenskapliga området satsade man under 2013 850 mkr, att jämföra med 400 mkr från Stiftelsen för strategisk forskning och 1680 mkr från VR. Men i själva verket är stiftelsen också en finansiär att räkna med inom HS-området, med 275 mkr under 2013, att jämföra med 400 mkr från RJ och 890 mkr från VR. Nyckelordet för stiftelsens satsningar är kontinuitet. Deras processer för bedömning, som innefattar totalt 300 internationella reviewers, är föredömliga i sin grundlighet.
Stockholms universitet har hittills kommit bäst ut vad gäller Wallenberg Academy Fellows. Dock finns det fortfarande två viktiga förbättringsområden. Dels gäller det andelen externa nomineringar, där andelen alltjämt är för låg. Dels gäller det också nomineringar inom HS-området, där stiftelsen efterlyser fler. Här borde SU, som är störst inom detta vetenskapsområde och på flera områden nationellt ledande, komma ännu bättre ut.
En nyhet är att man nu i viss utsträckning återgår till att finansiera infrastruktur – men under förutsättning att lärosätena kan enas om gemensamma behov och satsningar. Igår fattades beslut om sex infrastruktursatsningar för 203 mkr – vilka det rör sig om är dock ännu inte offentligt. För framtiden är denna nyorientering, som svarar väl mot de stora forskningsuniversitetens omorientering, hur som helst utomordentligt välkommen.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s