Besök på Juridicum

I förra veckan besökte vi Juridiska institutionen, den enda vid juridisk fakultet. Där ges landets mest eftersökta juristutbildning, med högt söktryck och stor prestige. Dåvarande Högskoleverkets omdöme år 2012 om bristande kvalitet i utbildningen visade sig inte påverka söktrycket, och idag har utbildningen fått omdömet hög kvalitet från UKÄ. Masterutbildningen har däremot lagts ner av fakulteten, och ett intensivt utvecklings- och förändringsarbete pågår inför en lansering av nya program på avancerad nivå. Det är påtagligt vilket omvärldsintresse denna utbildning har. Det har kommit många protestbrev gällande nedläggningen, både från Stockholms handelskammare och från ett antal advokatbyråer, och senast i veckan fick universitetskanslern gå ut med en dementi gällande UKÄ:s påstådda inblandning i utbildningens nedläggning.
Intressant nog finns också ett starkt tryck från olika advokatbyråer om att få ge gästföreläsningar vid Juridiska institutionen; det ligger en uppenbar prestige i att få medverka i juristutbildningen vid Stockholms universitet.
På forskningssidan pågår också ett utvecklings- och förändringsarbete. Mest påtaglig är det ökande internationaliseringsarbetet, som är både angeläget och positivt. Sedan flera år finns till exempel ett framgångsrikt utbyte med Oxfords universitet, där tre forskare från Juridicum nu ska spendera sabbatsterminer. Internationaliseringen hänger givetvis samman med akademins globalisering, men också med att juridiken, som av hävd haft ett mer nationellt fokus, i en globaliserad värld ställs inför nya utmaningar som också kräver transnationella angreppssätt.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s