SUHF:s förbundsförsamling

Sveriges universitets- och högskoleförbund har sin förbundsförsamling i Karlskrona. Vi möttes igår i spektakulär miljö på HMS Carlskrona, ett örlogsfartyg tillhörande den svenska marinen.
Unknown

Idag sammanträder vi på Blekinge Tekniska Högskolas vackra campus. Ett viktigt inslag i SUHF:s samlingar är dialogen med Sveriges Förenade Studentkårer. Erik Arroy rapporterar från SFS, som just nu starkt driver frågan om socialförsäkringar, senast i en debattartikel i SvD igår tillsammans med TCO, och med webbsidan #heltsjukt.se. Idag har studenter 30 dagars karenstid och rent allmänt dålig social trygghet. Studiemedel kan inte heller kombineras med sjukskrivning – alltså finns ingen möjlighet till deltidssjukskrivning. Det finns bred politisk samsyn om problembilden, men åtgärderna dröjer. En parlamentarisk utredning som tillsattes 2010 har kört fast och nu fått uppdraget förlängt till januari 2015. SFS argumenterar med all rätt för att detta inte bara är en studentfråga, utan en lärosätesfråga.
En annan fråga man driver är universitetspedagogiken, eller snarare bristen på sådan. Detta är enligt SFS ”den enskilt största kvalitetsbristen i högre utbildning idag”. På detta område arbetar vi just nu intensivt vid Stockholms universitet med förnyelse och utveckling. Vår nya universitetslärarberedning är på väg att kompletteras av ett centrum för universitetslärarutbildning.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s