HS-forskning: betydelse, genomslag och horisonter

2014-04-04 09.34.16
Under två dagar har Vitterhetsakademien, Vetenskapsrådet och Riksbankens jubileumsfond hållit ett nordiskt symposium om humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning. Diskussionen har rört sig från stora visioner om post- och interdisciplinär forskning till konkreta åtgärdsplaner av olika slag. Göran Blomqvist informerade om RJ:s jubileumssatsning på 100 MKR som snart lanseras, ”Nya utsikter inom vetenskap och samhälle för humaniora och samhällsvetenskap”. Liksom flera andra deltagare ifrågasatte han också den historiskt betingade fakultetsuppdelningen mellan humaniora och samhällsvetenskap, som han påpekade ofta är kontraproduktiv för forskningen idag.

Själv deltog jag i en rektorspanel med Oslos rektor Ole-Petter Ottersen – både i Oslo och Stockholm är ju HS-området mycket starkt. Som medicinare ställde sig Ottersen frågande till den defensiva hållning som humanister och samhällsvetare inte sällan intar gällande det egna vetenskapsområdet; tvärtom ser han en ökande betydelse för HS-forskningen i framtiden. Men HS-forskare behöver generellt skarpare formulera sina problem, sina rön och sitt samhällsuppdrag.

Det krävs också en väsentligt utvecklad dialog mellan forskningsuniversiteten och forskningsfinansiärerna, om det var deltagarna eniga. Göran Blomqvist påpekade att man alltför ofta gör samma saker och springer i samma riktningar. VR har börjat en sådan dialog på infrastrukturområdet, och det är välkommet, men diskussionen behöver vidgas. Det är en nyckelfråga med bäring på alla vetenskapsområden.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till HS-forskning: betydelse, genomslag och horisonter

  1. Lennart Lundgren skriver:

    Någon kommentar till universitetsbibliotekets mediepolicy och den kritik som några humanistiska institutioner framfört

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s