Söksiffror

För en vecka sedan offentliggjorde Universitets- och högskolerådet nya rekordsiffror om söktrycket för höstterminen, och häromdagen följde Utbildningsdepartementet upp med ett optimistiskt pressmeddelande om kraftigt ökande söktryck till lärarutbildningarna för tredje året i rad. Idag kom å andra sidan en signal i motsatt riktning: i ett pressmeddelande från UKÄ konstateras att studenterna på högskolan blir allt färre.
För Stockholms universitet har söktrycket än en gång slagit rekord: 81 310 studenter har sökt våra utbildningar inför hösten. Som vanligt ligger juristprogrammet i topp med 8420 sökande. Med tanke på tillväxten i regionen lär universitetet heller knappast märka av minskande kullar under den närmaste tiden.
Ökningen av söktrycket till lärarutbildningarna är förstås också märkbar vid Stockholms universitet som har landets största lärarutbildning. Här har särskilt trycket på förskollärarutbildningen ökat, vilket är glädjande. Med sina 2200 sökande är den idag landets mest sökta lärarutbildning. I regeringens pressmeddelande påpekas även att ökningen i landet är 30% för ämneslärare i matematik/no/teknik där man aviserat en examenspremie. Men om man tittar bakom procentsiffrorna på ämneslärarsidan är resultaten klart mindre imponerande. 11 personer i hela Sverige är förstahandssökande till ämneslärarutbildning i fysik för årskurs 7-9, och i kemi är det 8 personer – i bägge fallen faktiskt en minskning sedan förra året. För gymnasieskolan är siffrorna något bättre men ändå föga imponerande med tanke på behovet: 40 sökande i fysik och 34 i kemi. Inom språkutbildningarna, där inga premier finns, är det totalt 3 sökande i landet i franska respektive i tyska till ämneslärarutbildningen för årskurs 7-9, och 5 i spanska. Siffrorna på gymnasiet är visserligen något bättre, men som helhet är det för tidigt att ropa faran över angående ämneslärarutbildningarna.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Söksiffror

  1. David skriver:

    Jag tycker att ni borde samarbeta med Åbo Akademi. Deras lärarutbildning håller världsklass.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s