Pfizer och Astra Zeneca

Idag har tre ministrar – Jan Björklund, Anders Borg och Annie Lööf – både i en gemensam artikel i Wall Street Journal och på en presskonferens gått ut med stark kritik mot Pfizers bud på Astra Zeneca, som man träffande kallar en ”semi-hostile takeover”, med rådet till Astra Zenecas ägare att avvisa budet. I sitt ställningstagande hänvisar man till regeringens engagemang i att stödja såväl livsvetenskaper som långsiktig utveckling i Sverige. Att regeringen tar sitt ansvar genom ett tydligt ställningstagande i denna fråga är lika välkommet som viktigt, inte minst ur forskningsperspektiv.
Idag lördag skriver nio rektorskollegor på DN debatt att det krävs ett stort läkemedelsföretag i landet för att Sverige ”ska kunna behålla och utveckla en internationellt kraftfull livsvetenskapssektor”. Det är förstås helt sant – men det gäller inte bara inom medicin och teknik. En utförsäljning av Astra Zeneca drabbar även naturvetenskapen.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s