Nytt VR-bidrag för internationell topprekrytering

Stockholms universitet har fått ännu ett bidrag från Vetenskapsrådets program för internationell rekrytering av framstående forskare. Idag fattar VR beslut om att bevilja 101,5 miljoner för en tioårsperiod för rekrytering av Katherine Freese, idag verksam vid University of Michigan Ann Arbor, till Fysikum vid Stockholms universitet och till Oskar Kleincentret för kosmopartikelfysik. Katherine Freese bedriver forskning inom teoretisk kosmologi och astropartikelfysik där hon arbetar med en rad problem som identifikation av mörk materia och mörk energi och inflationsmodeller för det tidiga universum.

Katherine Freese har redan utsetts till att efterträda Larus Thorlacius under en kommande treårsperiod som föreståndare för Nordita, det nordiska institutet för teoretisk fysik som vi tillsammans med KTH har värdskapet för. Att Stockholms universitet nu också får dessa VR-medel är utomordentligt glädjande. Det säkrar att Katherine Freese får möjligheter att även långsiktigt stanna och utveckla sin forskning i Stockholm och innebär en betydande förstärkning av Oskar Kleincentret, samtidigt som det bekräftar att den teoretiska fysiken är ett område där vårt universitet är verkligt internationellt framstående.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Nytt VR-bidrag för internationell topprekrytering

  1. Åke Ålander skriver:

    Väldigt roligt med denna rekrytering! Bra för Stockholm & Sverige.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s