SWERUS-C3

Det är dags för isbrytaren Oden att kasta loss från Tromsö för den stora svensk-rysk-amerikanska SWERUS-C3-expeditionen till Arktis, ledd av Örjan Gustafsson och Martin Jakobsson från Stockholms universitet och med ett 80-tal svenska och internationella forskare ombord. Det är 20:e gången som isbrytaren fungerar som plattform för en forskningsexpedition. Oden har denna gång hyrts in av Polarforskningssekretariatet för expeditionen, vars övergripande syfte är att studera utvecklingen av Arktis klimat och miljö.
Från Tromsö följer Oden den ryska ishavskusten till Barrow i Alaska, där forskare och besättning byts. Återfärden till Tromsö går via Lomonosovryggen, en undervattensbergskedja nära Nordpolen. Tveklöst är att expeditionens resultat kommer att få stor betydelse för framtida forskning. Förhoppningsvis gäller det även politiska beslut i klimatfrågor.
Men expeditionen påminner inte minst också om hur viktigt det är med fungerande forskningsinfrastruktur som även tillgodoser behovet av forskning till havs. Här saknas ännu en genomtänkt långsiktig försörjningsplan. När nu forskningens infrastruktur står under lupp är det en helt central punkt att väga in i helheten.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till SWERUS-C3

  1. Låter väldigt kul, vi har följt resan på Twitter. Vi väntar på spännande summering av resan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s