ARC – centrum för åldrandeforskning

Idag besökte rektoraten för KI och SU gemensamt ARC, Aging Research Center, ett Fortefinansierat centrum startat år 2000, organisatoriskt placerat vid KI men drivet i samarbete med SU, och beläget i Huset för äldreforskning på Gävlegatan, som även rymmer Äldrecentrum och Svenskt demenscentrum. Vi erbjöds ett fullmatat program, med både lödiga och dynamiska presentationer från föreståndaren Laura Fratiglioni och ett antal av hennes medarbetare. Centrets forskning, som är tvärvetenskaplig, spänner över medicin, psykologi och socialgerontologi. Det handlar, som namnet antyder, om äldre människors hälsa, huvudsakligen inom fyra områden: livslängd, morbiditet och funktionsförmåga, behandling och vård av äldre personer, trender och ojämlikhet inom hälsa samt hjärnans åldrande. De 24 större forskningsprojekt som drivs vid ARC delar alla behovet och användningen av stora, centrala databaser. Normalt finansierar Forte endast två perioder, och därmed skulle basfinansieringen för centret upphöra 2016. Samtidigt är forskningsfrågorna kanske mer relevanta än någonsin, och behovet att adressera dem tvärvetenskapligt är akut. Det går inte att endast behandla dessa frågor medicinskt. De beteende- och socialvetenskapliga ingångarna är minst lika centrala. Jag ser detta som ett viktigt samarbete med KI att utveckla ytterligare för framtiden.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s