Rankningar

Idag kom Times Higher Educations rankningslista, där Stockholms universitet delar plats 98 i världen med Uppsala universitet och därmed, med KI på plats 44, klassas som ett av Sveriges tre bästa universitet. Häromveckan offentliggjordes QS-rankningen, där Stockholms universitet däremot placerade sig lägre: på plats 182. Skillnaden i placering förklaras av att QS inte bara mäter forskningsexcellens utan även andra, mer utbildningsrelaterade faktorer, exempelvis andelen lärare per student, vilket naturligtvis är väl så viktigt för ett universitet. Times Higher Education är mer exklusivt forskningsorienterad med fokus på citeringar. Samtidigt kan man konstatera att även på QS-listan ligger Stockholms universitet bland de 100 bästa inom de vetenskapsområden vi har: naturvetenskap, humaniora och samhällsvetenskap, men lägre inom medicin och teknik.
I Sverige tar vi gärna rankningslistor med en nypa salt. Det är ingen exakt vetenskap, och det finns kommersiella intressen bakom listorna. Men på många andra håll i världen väger positionen på rankningslistorna tungt. De kan inte ignoreras i dagens globaliserade universitetsvärld.