Internationalisering

SUHF har hållit årskonferens på Handelshögskolan i Stockholm med internationalisering som tema. Vi har fått en hel del insikt i handelshögskolors internationella villkor, men också tagit del av mer allmänna reflektioner från internationella och inhemska talare. Alla är självklart överens om internationaliseringens betydelse. Lars Engwall levererade dock ett lika kärnfullt som tänkvärt bidrag som bland mycket annat gjorde upp med inflationen i uttrycket ”världsklass”, liksom med det publiceringssystem som tillåter kommersiella förlag att ohämmat sko sig på forskarnas bekostnad.

Dagen avslutades med en panel där företrädare för akademi och näringsliv diskuterade utmaningar för ett globaliserat samhälle. En nyckelfråga under dagen var om vi behöver en nationell internationaliseringsstrategi för högre utbildning från regeringen. SFS driver den frågan, och SUHF tog upp den idag. För min del tycker jag det är fel ända att börja i. Det finns mycket att göra inom sektorn och många utmaningar att ta sig an innan vi frånhänder oss frågan om en övergripande strategi till regeringen. Däremot är det av största vikt att påminna om internationaliseringens betydelse, och inte minst då att införandet av studieavgifter utan ett korresponderande stipendieprogram fått märkbara negativa konsekvenser som högskolesektorn fortfarande brottas med.

Samtidigt som vi konfererar om internationalisering tillämpar vi den dagligen i praktiken. Dessa veckor har vi många internationella gäster på Stockholms universitet. Häromdagen hade vi besök från Beijing Normal University (bilden). Idag kom bolivianska rektorer på besök och togs emot av vicerektor Karin Bergmark, och imorgon tar jag emot en delegation från Cornell.

IMG_0596

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s