Forskning för framtiden

Idag deltog jag med ett antal andra företrädare från högskolesektorn i Forskning för Unknown-1framtiden, ett seminarium som samarrangerades av Naturvetarna, Sveriges unga akademi och Vetenskap och allmänhet. I ett antal paneler dryftades först ”Forskningspolitik i backspegeln och bortom horisonten” och sedan olika perspektiv på forskningens behov. Ministern för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson gav till sist sin vision för den framtida forskningspolitiken.

Till de återkommande synpunkterna under dagen hörde behovet av icke öronmärkt forskningsstöd – ökade basanslag såväl som fria projektbidrag – och av en nära koppling mellan forskning och högre utbildning. Tydligare karriärvägar för unga forskare återkom också, liksom förslaget om en förlängd meriteringsanställning (sex år i stället för dagens fyra). Det är viktigt för att forskarna på allvar ska hinna meritera sig, och prövningen inför eventuell tillsvidareanställning kunna bli reell.

IMG_0634Ministern poängterade i sitt inspel behovet av långsiktighet och kontinuitet i forskningspolitiken, och hoppades på en blocköverskridande forskningsproposition 2016. Utöver långsiktigheten tog hon också upp unga forskares villkor, där hon uppenbarligen lyssnat noga på synpunkterna från sektorn, och slutligen samverkan, där hon betonade att universiteten är bra på det och ser sin roll i samhället.

Det är uppenbart att Helene Hellmark Knutsson eftersträvar bred politisk enighet kring forskningsfrågorna. Hennes anslag är följaktligen också brett: både grundforskning och tillämpad forskning, både starka forskningsuniversitet och regionala högskolor, både peka ut viktiga strategiska områden för forskningspolitiken och värna den fria forskningen. Hon lyfte också särskilt fram kvalitetsfrågorna, inte minst i rekryteringspolitik och inom högre utbildning, liksom vikten av breddad rekrytering och jämställdhet.

Något som blev tydligt var att den nya regeringen i högre grad än den tidigare tänker separera forskning och innovation. Propositionen ska gälla forskning och inget annat. Regeringen tillsätter en ny forskningsberedning – och ett separat innovationsråd. Flera gånger återkom ministern till behovet av dialog – men också behovet av respekt för forskarvärldens och politikens olika roller. Det blir spännande att följa forskningspolitikens utveckling framöver.

 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s