Besök från VR – och pris för ”Bästa avhandling”

Idag har universitetsledningen tagit emot Vetenskapsrådets ledning på Spökslottet: GD Sven Stafström har tagit initiativ till en serie besök hos de stora forskningsuniversiteten. Det blev två timmars intensiv och bra diskussion om en rad frågor av gemensamt intresse. Initiativet är också oerhört välkommet – betydelsen av en levande dialog mellan lärosätena och Vetenskapsrådet kan inte överskattas. Ett gott exempel är referensgruppen i infrastrukturfrågor, vars aktiva arbete varit av största ömsesidiga betydelse för den nya process kring infrastrukturstöd som VR nu står i begrepp att besluta om. Vi har gott hopp om en utvecklad dialog framöver!

IMG_0644Själv blev jag sedan kvar på Spökslottet för Högskoleföreningens höstsammankomst. Högskoleföreningen, instiftad 1869, har vi ju att tacka för Stockholms högskolas tillkomst. Middagen på Spökslottet föregicks av utdelningen av Högskoleföreningens pris för framstående vetenskaplig prestation. Två pristagare, IMG_0645Susanne Ullberg i socialantropologi, för avhandlingen Watermarks: Urban flooding and Memoryscape in Argentina, och Angnis Margareta Schmidt-May i teoretisk fysik, för avhandlingen Classically consistent theories of interacting spin-2 fields, fanns på plats för att ta emot sina belöningar. Historien, representerad av en högst levande tradition, möter här framtidens forskare.