Nej till studieavgifter

21 studentkårer från hela landet, däribland Stockholms universitets studentkår, har idag i en artikel i Dagens Arena samfällt protesterat mot förslaget om en ändring av högskolelagen som skulle medge uttag av studieavgifter för svenska studenter inom ramen för internationella utbildningssamarbeten. Artikeln är en replik på ett debattsvar från forskningsminister Helene Hellmark Knutsson där hon försvarar förslaget, som motiveras av behovet av ökad internationalisering, samtidigt som hon slår fast att regeringen kommer att slå vakt om fortsatt avgiftsfrihet vid svenska lärosäten.

Man kan se frågan på två sätt. Forskningsministern betonar behovet av internationalisering och ser det nya förslaget som en pragmatisk lösning på problemet att skapa samarbeten med utländska lärosäten som tar ut avgifter. Det var också en sådan hållning som de flesta lärosäten intog i sina remissvar på förslaget i somras. Studentkårerna däremot ser frågan ur mer principiellt perspektiv. Ett avsteg från den ovillkorliga principen om avgiftsfrihet öppnar, menar de, dörren på glänt mot ett system med studieavgifter. Därför lanserar kårerna nu också kampanjen #nejtillstudieavgifter.

Att den högre utbildningen i Sverige ska vara avgiftsfri är ett fundamentalt värde att värna. Det är bra att debatten sätter denna grundprincip i fokus.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Nej till studieavgifter

  1. Bra inlägg, ämnet är väl värt att ta upp!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s