RJ 50 år

Riksbankens jubileumsfond har fyllt 50 år och firade stilenligt i Riksdagens andrakammarsal, på själva årsdagen av en hetsig debatt på samma plats med aktivt deltagande av dåvarande statsminister Tage Erlander, om styrelsens sammansättning – ledamöterna väljs ju av riksdagen.
Idag fylldes programmet av såväl åter- som framåtblickar från VD Göran Blomqvist och mångårige ordföranden Daniel Tarschys. Därtill hölls två paneler, en om ”Alla dessa marknader”, som också är temat för jubileumsårsboken, med deltagande av bl a företagsekonomen Susanna Alexius från SCORE och statsvetaren Shirin Ahlbäck Öberg från Uppsala. Själv deltog jag i en panel om stiftelsernas betydelse som forskningsfinansiärer, tillsammans med bl a Göran Sandberg från KAW. Det hettade till en del, men betydelsen av kollegial granskning och av en aktiv dialog från stiftelsernas sida med såväl forskare som lärosätesledningar framkom dock med all tydlighet.
Det blir spännande att följa RJ:s fortsatta utveckling, både den stora jubileumssatsningen, Nya utsikter inom humaniora och samhällsvetenskap, som just haft sin sista ansökningsdag med stort söktryck, och den nya utlysningen gällande samhällets långsiktiga kunskapsförsörjning – båda väl förankrade i sektorn. IMG_0655

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s