Resultat 2014

Så har fjolårets resultat för Stockholms universitet blivit klart: 205 mnkr. Det positiva resultatet beror på två faktorer. Dels avser det 67 mnkr från tidigare års anslagssparande, som ersatt en del av universitetets överproduktion. Detta anslagssparande är dock nu förbrukat, vilket gör arbetet med dimensionering av våra utbildningar ännu mer angeläget. Dels handlar det om drygt 180 mnkr, härrörande från en återbetalning från SPV (Statens tjänstepensionsverk) avseende felaktiga inbetalningar under 10 år, orsakade inom ramen för vårt tidigare lönesystem HR-plus, som vi hade 2003-2013. De filer som skapades i detta system till SPV tycks ha varit behäftade med ett systemfel som gjort att systemet fortsatte att generera pensionsinbetalningar även från anställda som slutat vid SU. Detta är ett problem som även drabbat flera andra myndigheter.

Om man rensar resultatet från dessa båda engångsfaktorer kan man dock konstatera att universitetet visar ett underskott på ca 41 mnkr. Vi har under flera år arbetat för att vända den positiva resultattrenden. Många av de satsningar vi gjort och fortsatt gör är långsiktiga och det tar tid innan de fullt ut får sitt genomslag. Men årets rensade resultat visar att vi nu brutit trenden att ackumulera myndighetskapital i den löpande verksamheten.