Besök från UHR

Stockholms universitet har haft besök av Ulf Melin och Mats Embertsén från Universitets- och högskolerådet, som gör en turné till landets alla lärosäten. Vi hade ett par timmars informellt samtal om UHR:s uppdrag och om gemensamma frågor. Sådana finns det gott om: UHR:s uppdrag att samordna antagning, erbjuda studentstöd, bedöma utländska utbildningar eller att främja intresse för högskoleutbildning och breddad rekrytering är bara några uppgifter bland myndighetens många.

Samtalet kretsade också kring internationella frågor, där UHR ju bland annat är svenskt programkontor för internationella program inom utbildningsområdet. Ibland verkar dock gränssnittet gentemot Svenska institutet, som hanterar stipendieprogrammen, något oklart. Att lägga det fulla ansvaret på UHR vore mer ändamålsenligt.

Ett annat av UHR:s uppdrag är att svara för uppföljande statistik och analys inom sitt verksamhetsområde, ett uppdrag man vill utveckla framför allt med fördjupade analyser. Uppföljningen är främst avsedd för utbildningsdepartementet, men i en snabbt föränderlig högskolevärld är den en viktig kunskapskälla angelägen inte minst för högskolorna själva. Det är också mycket välkommet att UHR på detta sätt inlett en dialog med lärosätesledningarna.