Nordiskt rektorsmöte

Jag har tillbringat början av veckan i Oslo på nordiskt rektorsmöte, på temat Akademikernas roll i framtidens Norden: Changing Universities in a Changing World. Talarlistan var diger, med Norges ”kunnskapsminister” Torbjørn Røe Isaksen och IMG_0723givetvis vår värd, rektor Ole Petter Ottersen från Oslo universitet, men också en rad andra talare från de nordiska länderna. Från Sverige talade Lars Haikola om sin pågående utredning och Pam Fredman gav perspektiv på näringslivssamverkan, medan Osloprofessorn Bjørn Stensaker diskuterade balansgången mellan reproduktion och förnyelse vid våra lärosäten.

Nordforsk arbetar just nu med en omprövning av formerna för sin verksamhet, och har också fått ett uppdrag att utvärdera de nordiska instituten. Nordita, institutet för teoretisk fysik som KTH och SU gemensamt har värdskapet för, har just lämnat in en gedigen självvärdering. Genom Nordforskenkäten gällande nordiska forskningssamarbeten som också just lämnats in vet jag att vi har en imponerande nordisk samverkan vid Stockholms universitet. Samtidigt har många av dessa projekt en vidare internationell bärkraft. Thomas Wilhelmsson, kansler vid Helsingfors universitet och vice ordförande i vår universitetsstyrelse, skrev för något år sedan en krönika i Huvudstadsbladet under rubriken ”Nordiskt samarbete kan bli språngbräda”. Många av inläggen under dessa dagar bekräftade hans tanke: det nordiska samarbetet utgör en viktig regional bas för globalt universitetsutbyte.