VR-seminarium: Starka forskningsmiljöer

Vetenskapsrådet har idag haft seminarium med tre av de internationella toppforskare som rekryterats inom ramen för satsningen på internationell rekrytering, bland annat Katherine Freese på Stockholms universitet och Nordita. De höll varsin kort presentation av sin forskning och sina planer för verksamheten i Sverige, och deltog sedan i en panel om förutsättningarna för att skapa starka forskningsmiljöer. Utifrån egna erfarenheter var de slående eniga om bra handledares stora betydelse, och om behovet av att bygga miljöer med bra personer på alla nivåer, från studenter till seniora kollegor.

Själv deltog jag i en avslutande panel med representanter för forskningsfinansiärer och lärosäten, och fick tillfälle att ventilera en av mina käpphästar: behovet av internationella, öppna, transparenta rekryteringar på alla nivåer, som syftar till att attrahera den eller de skickligaste bland de sökande. Enigheten var också stor mellan de tre huvudtalarna och företrädarna för universitet och finansiärer om att god infrastruktur och stabil finansiering är viktiga förutsättningar för starka forskningsmiljöer och internationella rekryteringar. Men vi diskuterade också praktiska problem och behov av stöd vid mottagandet av internationella forskare och studenter, frågor som inte sällan försummas och där vi måste bli betydligt bättre om vi vill åstadkomma ökad internationell rörlighet.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s